Каква операционна система за таблети да избера? - iOS или Android

10 причини да НЕ ИЗБЕРЕТЕ една от двете операционни системи за Вашият бъдещ таблет!

Избора на таблет или смартфон обикновенно опира да въпроса какво мога да правя с това, какво мога да правя с онова. Технологиите напредват стремитрелно затова често можем да намерим даден таблет с еднакви характерситики но с различна операционна система. Често става въпрос за iOS (Apple) и Android (Google). Тогава възниква въпроса какво да избера.

Каква операционна система за таблети да избера?

таблет с андроид
или
таблет с iOS,

В следващите редова ще споделим от личен опит факти за предимствата и недостатъците на двете операционни системи като сравним таблет iPad и таблет с Android.

Какво не можете да правите с iPad, какво остава скрито преди да го купим?

 1. За да започнеш да работиш с iPad, трябва да се регистрираш в itunes- това става с кредитнна/дебитна visa карта.
 2. След като вече сме се регистрирали, можем да теглим програми от itunes- абсолютно всички програми от които има някакъв смисъл са платени. Останалите са с реклами или временни версии.
 3. Itunes няма торент програми, няма програми с които да може да свалите един прост файл, било то архив, а дори и да го свалите, трудно ще го прочетете. Няма и плеъри които да имат кодеци за повечето видове филми които гледаме – това са забранените формати Т.е. забравете да сваляте някаква медия от нета и да я гледате/слушате. Да сваляме клипчета от youtube- никога.
 4. За да качите медийни файлове – музика и филми от компютъра, може да го направим само през програмата Itunes. Филмите обаче няма да тръгнат, ако предваритлно не ги конвертирате в подходящия за Ipad2 формат. Това отнема доста време и иска мощен компютър и софтуеър за целта.
 5. Itunes може да ползвате само на един компютър. Да речем, че искате да качите нещо от второ pc с инсталиран Itunes- трябва да го оторизирате и при това ще загубите всичката информация, която сте качили от първото pc. Яко, а?
 6. Да речем, че искате да ползвате Ipad-a главно за брузване в нета и не ви интересуват филми. Трябва да гледате само сайтове, който са без флаш анимация, защото iOS не подържа коректно флаш. Youtube върви само със вградена програма в iOS a Web версията върви без клипове.
 7. Да не забравяме, че с уеб браузърите за ipad2, не могат да се свалят файлове, независимо какви. 
 8. Искате да видите файловете в локалната мрежа през wi-fi - забравете за това. Няма такава възможност.
 9. Ipad2 няма файлов мениджър, няма такъв и в Itunes - не може да видите файловете по „папки”, както сте ги качвали.
 10. Ipad2, няма USB, вход, който да може да чете флашки, хардове, мемори карти. Той може да чете само фотоапарати с camera connector, който струва пари.
 11. Ipad2 няма слот за мемори карта, а слота му за сим карта е микро сим, което ще рече че не е съвместим с обикновенните sim карти
 12. Apple продуктите подържат висока цена заради марката, и не могат да се upgrade-ват.
 13. След няколко месеца, когато излезе поредния iPad вашия вече става морално остарял и трябва да го смените

Реално погледнато iPad-a не е нищоповече от един осакатен интернет браузър без възможност за сваляне, без коректна подръжка на flash и осaкатен музикален плеър, в който не можете да видите директорийте.

Какво можете да правите с таблет Android?

 1. Няма Itunes, включвате директно към PC, копирате файловете на USB памет и ги гледате директно
 2. Можете да копирате файлове през файловия мениджър от локалната мрежа или да правите streeming
 3. В Андроид маркет има програми с които таблета ви няма да се различава от настолно PC по функционалност - видео плеъри със субтитри, файлови мениджъри, програми за обмяна на файлове по Bluetooth, речници, торент програми и почти вскчките безплатни.
 4. След Android 1.6 има флаш подръжка
 5. Имате слот за мемори карта
 6. Може да закачате външни флашки и хардове със собствено захранване.
 7. Всички браузъри в Андроид могат да свалят файлове, след които да отваряте през файл менаджер
 8. За пълна функционалност се изисква регистрация, но опира до бързо създаване на Google акаунт, с който после ползвате всички услуги на Google: Gmail, YouTube, Google +, Android Market ...
 9. Android е лесен и доста user friendly операционна система. Постоянно се обновява и винаги раполагате с последната и версия. 
 10. Най-важното за Android е че голяма част от технологичните гиганти я ползват за своите устройства, което не ви ограничава в избора на таблет.

Въпреки пристрастността към една от двете операционни системи гореизложеното са твърди факти. Най-добре е всеки сам да прецени коя система да използва за в бъдеще.